
To(e)maatje
Tomates Cravates trakteert je op 6 overheerlijke receptjes met kerstomaatjes en 2 met Gusto tomaten van Stoffels. Smakelijk!
Carpaccio van Gusto
- Snij 4 Gusto tomaten en 4 mozzarella balletjes in schijfjes.
- Kruid met fleur de sel en peper.
- Besprenkel alles met olijfolie en basilicum.
- Garneer hier en daar met wat basilicumpesto en balsamicocrème.
Bruschetta's met Gusto
- Snij 1 grijs brood in sneetjes en rooster deze.
- Ontvel 4 Gusto's, snij in vier, verwijder de pitjes en snij in blokjes.
- Meng de blokjes met 2 fijngesneden lente-uitjes en olijfolie.
- Kruid het mengsel met fijngehakte basilicumblaadjes, zwarte peper en fleur de sel.
- Beleg de bruschetta's met het mengsel.
Panzanella van oud brood met kerstomaten
Ingrediënten
- 1 oud wit brood (bv. ciabatta)
- 16 gehalveerde kerstomaatjes
- 1⁄2 komkommer in grove stukken
- 1 rode ui, versnipperd
- 1⁄2 bussel bladpeterselie versnipperd
- 50 gram ansjovis op olie, grof gehakt
- olijfolie en balsamicoazijn
Bereiding
- Snijd het broodkruim in dobbelstenen en week deze een paar minuten in koud water alvorens uit te knijpen.
- Meng het brood samen met de kerstomaten, komkommer, rode ui en peterselie zorvuldig in een schaal zodat er geen grote stukken brood achterblijven.
- Werk af met olijfolie, balsamico en peper en zout. Zet 1 à 2 uur in de koelkast alvorens op te dienen.
Turks brood met kipstukjes en groenten
Ingrediënten
- 1 klein Turks brood
- 500 gram kipstukjes
- 500 gram gehalveerde kerstomaten
- gemengde sla
- 100 gram mayonaise
- pijnboompitten en basilicum
- citroensap en knoflook
Bereiding
- Meng in een keukenmachine bascilicum, olijfolie, pijnboompitten, knoflook en citroensap en pureer. Breng op smaak met peper en zout. Meng een paar eetlepels van deze pesto door de mayonaise.
- Marineer de tomaatjes 60 minuten in balsamico, bascilicum, olijfolie en geperste knoflook. Bak de kipstukjes.
- Halveer het brood en besmeer beide helften met de pesto mayonaise. Leg de sla, tomaatjes en kipstukjes op het brood. Klap toe en snij in vieren.
Gebakken zeebaarsfilet met kerstomaatjes
Ingrediënten
- 4 zeebaarsfilets van ca. 150 gram
- 300 gram zwarte pasta
- 500 gram kerstomaten
- 1 kleine Spaanse peper
- 1 teentje knoflook
- 1 kleine gesnipperde ui
- basilicum en kruiden
Bereiding
- Kleur de gekruide zeebaarsfilets langs de velkant in een pan en leg hem daarna 10 minuten omgekeerd in een ovenschotel op 180°C.
- Kook inmiddels de zwarte pasta beetgaar in ruim gezouten water.
- Bak het knoflookteentje en de ui in wat olijfolie tot de ui glazig is.
- Meng de kerstomaatjes hieronder en laat ze licht bakken.
- Voeg enkele blaadjes grof gesneden basilicum toe en kruid af naar smaak.
Taboulé met gegrilde kerstomaatjes
Ingrediënten
- 250 gram kerstomaatjes
- sap en zeste van 1 citroen
- 1 bosje versnipperde lente-uitjes
- peterselie, koriander en basilicum
- gepelde en gehakte pistachenoten
- zachte veenbessen
- 250 gram bereide couscous
Bereiding
- Leg de kerstomaten in een ovenschotel en besprenkel met olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout. Verwarm in de oven op 200°C tot de tomaten openbarsten.
- Hak enkele blaadjes basilicum, koriander en peterselie fijn. Meng onder de couscous samen met het sap en de zeste van de citroen, de pistachenoten, de veenbessen en de lente-uitjes.
- Meng de tomaatjes en het kookvocht onder de couscous.
Zuiderse prikker met Provencaals kruidensausje
Ingrediënten
- 20 kerstomaten
- 20 krielaardappeltjes
- 20 bolletjes mozzarella
- takjes rozemarijn
- Provençaalse kruidenmix
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Pluk de takjes rozemarijn kaal maar laat de bovenste blaadjes zitten.
- Prik op elk takje een beetgaar gekookt krielaardappeltje, een kers- tomaatje en een bolletje mozzarella.
- Mix de Provençaalse kruiden naar smaak met peper en zout en olijfolie.
- Leg 4 stokjes op elk bord en werk af met het sausje van olijfolie en Provençaalse kruiden.
- Serveer koud met het sausje.
Koolvis in de oven met kerstomaatjes
Ingrediënten
- 250 gram kerstomaten
- 4 stukken koolvishaas
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 el kappertjes
- 1 el gehakte peterselie
- olijfolie, peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven op 220°C.
- Leg de gepeperde en gezouten koolvis in een met olijfolie bestreken ovenschotel en leg er de kerstomaten rond.
- Verdeel de ui (in ringen) en de gepelde teen knoflook over de schotel.
- Giet de wijnazijn in de schotel en overgiet met een streepje olijfolie.
- Zet de vis 15 minuten in de oven.
- Bestrooi met kappertjes en gehakte peterselie en serveer.